Terrina z zielonego ogórka
Składniki
- 0.5 zielonego ogórka
- 1 pęczek koperku
- 500 g twarożku homogenizowanego
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 sól do smaku
- 1 pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami.
Koperek drobno posiekać i dodać wraz z ogórkiem do serka homogenizowanego.Dodać starty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, dobrze zamieszać.
Śmietanę podgrzać, gdy zacznie wrzeć dodać do niej żelatynę i dokładnie rozprowadzić.
Przelać do masy twarożkowej, jeszcze raz dokładnie zamieszać.
Naczynie do terriny (u mnie żaroodporna forma na babkę) wysmarować dokładnie masłem i przelać do niej masę. Przykryć i wstawić do lodówki do momentu stężenia - u mnie terrina była gotowa już po godzinie. Podawać z pomidorami. Smacznego!