Tofu teriyaki z pikantnym sosem śliwkowym

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 66
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

TOFU TERIYAKI:

  • 2 opakowania tofu po 180g
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

SOS ŚLIWKOWY:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 0.25 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
  • PLACKI MANDARYŃSKIE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • olej sezamowy
  • DODATKI:
  • zielony ogórek
  • pęczek dymki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Tofu odcisnąć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W plastikowym, zamykanym pojemniku rozmieszać składniki marynaty, następnie dodać pokrojone tofu, zamknąć pojemnik i wymieszać całość potrząsając pojemnikiem. Zamarynowane tofu odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.

Krok 2

Składniki sosu umieścić w małym rondelku. Podgrzewać ostrożnie na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu gdy sos się zagotuje. Gotowy sos zdjąć z palnika, przelać do czystego słoiczka, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Krok 3

Ogórek umyć, obrać, przekroić, wybrać łyżeczką nasiona, a miąższ pokroić w słupki o długości 7-8 cm. Dymkę opłukać i pokroić w kawałki tej samej długości.

Krok 4

Mąkę wsypać do miski, następnie wlać wodę i wymieszać wszystko łyżką. Zagnieść ciasto. Gdyby zaszła taka potrzeba dosypać trochę mąki bądź dolać nieco wody. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne, ale kawałki nie powinny przyklejać się do rąk. Ciasto podzielić na 20 części.
Brać po dwa kawałki ciasta, każdy z nich rozwałkowywać bardzo delikatnie na placek o średnicy 3-4 centymetrów. Jeden z nich skropić odrobiną (2-3 krople) oleju sezamowego i rozsmarowywać go po całej powierzchni placka. Nałożyć drugi placek i razem ostrożnie rozwałkowywać na placek o średnicy ok. 10cm. Aby praca szła nam sprawnie po przygotowaniu 2 lub 3 porcji możemy zacząć smażyć i jednocześnie wałkować kolejne. Placki kłaść na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć po 1-2 minuty z każdej strony. Obracać gdy na spodzie pojawią się brązowe plamki. Dobrze usmażone placki bez trudu można rozdzielić. Rozdzielać je i układać na talerzu. Przykrywać ściereczką i smażyć kolejne. Gdy na patelni smażą się placki wałkować kolejne według tej samej metody. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta.

Krok 5

Patelnię skropić olejem rzepakowym lub słonecznikowym i dobrze rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść kostki tofu i smażyć na złocisto z każdej strony.

Krok 6

Przed podaniem każdy placuszek posmarować niewielką ilością sosu śliwkowego (1/2-1 łyżeczki), nałożyć kilka kawałeczków usmażonego tofu, kilka słupków ogórka i 2-3 źdźbła dymki. Zwijać zawiniątka niezbyt starannie tuż przed włożeniem ich do ust.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×