Tortilla de patatas con jamón y vino

Dodany przez: orangeblue (więcej moich przepisów)

Przepis można znaleźć na blogu On Egin Eta Topa - http://oneginetatopa.blogspot.com/2014/06/las-mejores-tapas-en-el-mundo-tortilla.html
Obejrzane: 415
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 6 plastrów szynki serrano
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek Virgen Extra D.O.P. Baena
  • 6 kromek bagietki (krojonej na skos) na zakwasie, pszennej
  • wino Ribera del Duero
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Podstawą udanej tortilli jest dobra patelnia. Mój przepis jest na taką o 14 centymetrowej średnicy. Ważne jest to by tortilla była wysoka a to się uda wtedy jak jest dużo jajek i ziemniaków na patelni. Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu przygotowywać wielkiej tortilli z 12 jajek, 12 ziemniaków itp. bo to jest tapas, który fajnie zjeść raz, drugi a nie przez kilka dni pod rząd.

Krok 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w nieduże kawałki, zalewamy wodą – tak by je przykryła ale by nie było jej zbyt dużo. To poradził Fernando del Cerro na warsztatach, doradził też by zarówno ziemniaki jak i bataty nie tylko solić ale również dodać trochę świeżo mielonego pieprzu.

Krok 3

Gdy są ugotowane przelewamy je zimną wodą i kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do garnka i starannie mieszamy, doprawiamy tak jak jajecznicę. Wrzucamy ziemniaki i starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. I tutaj się zaczyna im lepsze składniki tym lepsze będzie danie. Dobra oliwa, dobra szynka i będzie naprawdę smacznie.

Krok 4

Wlewamy masę jajeczną z ziemniakami na rozgrzaną oliwę na naszej patelni. Zmniejszamy ogień i czekamy aż boki tortilli będą leciutko dymić. Wtedy przykładamy talerz do patelni, odwracamy patelnię do góry nogami. Przekładamy tortillę tak by usmażyć drugą stronę. Znów gdy zaczyna lekko dymić zdejmujemy z patelni. Najlepiej jest poczekać aż ostygnie.

Krok 5

Kroimy w trójkąty. Następnie na jedną kromkę bagietki układamy trójkąt trotilli, plaster szynki Serrano. Całość przebijamy wykałaczką. Jak łatwo się domyślić podajemy z winem. To z Ribera del Duero Reserva, Cosecha 2009 rewelacyjnie komponuje się zarówno z szynką jak i tortillą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×