Tuńczyk marynowany w sosie sojowym

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Polskie truskawki nie mają sobie równych na świecie, nie są może tak piękne jak te sprowadzane z zagranicy, ale ich smaku nie zastąpią żadne inne. Dzisiaj połączenie tuńczyka, truskawek i ogórka. Wyraziste, orzeźwiające, przepyszne :) ! Polish strawberries are the best in whole world. Maybe they aren't beautiful even as foreign, but taste is unearthly. Today I serve a combination of tuna, strawberries and cucumber. Meaningful, fresh, delicious :) !
Obejrzane: 866
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g świeżego tuńczyka
  • 250 ml jasnego sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku w łupinach
  • 2 czerwone cebule
  • 5 łyżek miodu
  • 4 cm imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g truskawek
  • 50 g ogórka
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 szczpyta cynamonu
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 4 cebulki dymki
  • 20 g masła
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.
Fry crushed garlic and sliced onions on hot pan with olive oil to little burned. Add honey, sliced ginger and carmelized for 2 minutes. Add red wine, soy sauce and reduce for 5 minutes. Cool down the marinade.

Krok 2

Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
Season a tune with pepper and fry for 30-45 second each side. Put tuna in marinade for 3-4 hours at least. The best way is to keep marinated tuna in the fridge for 12 hours.

Krok 3

Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Dice strawberries and cucumber, add cinnamon, sesame oil, black sesame, chili, salt and pepper. Mix everything carefully.

Krok 4

Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
Carmelize bulb onions on hot pan with butter. Season with salt and pepper.

Krok 5

Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i...
Serve ragoût on plate, slice tuna, lay down onions, sprinkle with sesame oil and...
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×