Wegański pasztet z dyni
Składniki
- 80 dkg Dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 dkg soczewicy czerwonej
- 10 dkg posiekanych śliwek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łodygi świeżego tymianku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg.
Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy.
W wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia.
Piecz w temperaturze 180 stopni 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.
* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza