Wegański pasztet z dyni

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Wegański pasztet z dyni
Wegański pasztet z dyni - Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy. W wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut. * Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza
Obejrzane: 3175
Porcje: 1
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 80 dkg Dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 20 dkg soczewicy czerwonej
  • 10 dkg posiekanych śliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łodygi świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni, termoobieg.
Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy.
W wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia.
Piecz w temperaturze 180 stopni 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą z oliwek i piecz kolejne 20 minut.
* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×