Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z żurawiną

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna. W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny i chrupiącymi midałami na wierzchu. Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.
Obejrzane: 1327
Porcje: 12
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 1/2 szklanek mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 szklanka maślanki
  • 0.25 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • garść suszonej żurawiny
  • posiekane migdały bez skórki do posypania

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Użyłam formy na 12 muffinek.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody.
W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem.

Krok 2

W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.
Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.
Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×