Czerwona kapusta z pomarańczową skórką
Składniki
- 0.5 główki kapusty czerwonej (około 60dkg)
- 1 duża szalotka
- 1 łyżka masła
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka białego wina
- 0.5 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skórki z pomarańczy + trochę do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć twardy środek i posiekać dość drobno. Szalotkę obrać, posiekać. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim szalotkę. Dodać kapustę i od razu sok z cytryny, żeby zachowała kolor. Zamieszać, zalać winem i dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać wodę, cukier i skórkę z pomarańczy i dusić jeszcze 10 minut.
Można podawać na ciepło lub na zimno, posypaną skórką z pomarańczy.