Jesienna sałatka z rukoli i pieczoną dynią
Składniki
Sałatka
- 250 g dyni (sam miąższ ze skórką)
- 2 szt twarde jabłka
- 100 g rukoli Fit&Easy
- 100 g sera riccotta
- 1 szt owoc granatu
- 1 orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, kminek
Sos
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię kroimy w paski, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy olejem, posypujemy kminkiem, grubą solą, pieprzem i pieczemy 20-25min w 170 st.C. Po upieczeniu odczekujemy chwilkę, aby przestygła.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Jabłka, dokładnie myjemy, kroimy na ósemki, wykrawamy gniazda nasienne nie obieramy. Na patelni podgrzewamy masło i miód, delikatnie mieszamy gdy wrzeć wrzucamy jabłka , chwilkę \\\\\\\\\\\\\\\"podprażamy\\\\\\\\\\\\\\\" , uważając aby jabłka się nie rozpadły. Na umytych i osuszonych liściach rukoli układamy upieczoną i obraną ze skóry dynię i jabłka.Posypujemy podprażonymi orzechami, nasionami z obranego granatu i dodajemy pokruszony na grube kawałki ser.
Całość ku zwieńczeniu, polewamy sosem i ....zjadamy ze smakiem.
Krok 2
Składniki sosu dokładnie z sobą łączymy, najlepiej w szejkerze do sosów(wystarczy zwykły mały słoiczek i mocne wstrząsy)