Korzenna sałatka z kurczakiem, brokułem, dukkah i cytrynowym dressingiem

Dodany przez: aggie-jm (więcej moich przepisów)

Dukkah to wspaniała arabska mieszanka nasion, przypraw i uprażonych orzechów. Pochodzi z Egiptu, a jej wersji jest cała masa! Podstawowymi składnikami dukkah są orzechy laskowe, sezam, kmin rzymski, kolendra i czarny pieprz, ale można dodać do niej również pistacje, orzechy pinii, ziarna słonecznika, słodką i ostrą czerwoną paprykę oraz wiele innych.
Obejrzane: 252
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka

  • 80 g jarmużu Fit&Easy
  • 250 g różyczek brokuła
  • 1 bułka, np. z dynią
  • 200 g piersi z kurczaka zagrodowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy, płaska
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • olej do smażenia

Dukkah

  • 30 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki nasion kolendry
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Pokrój bułkę na 6 kromek, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż otrzymasz grzanki. Podziel je na mniejsze części.

Krok 2

Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu. Wsyp orzechy i sezam i praż przez około 2 minuty, po czym przesyp do moździerza lub miksera.

Krok 3

Na tę samą patelnię wrzuć kolendrę i kmin rzymski i praż, aż zaczną lekko strzelać. Przesyp do moździerza lub miksera. Rozdrobnij orzechy, sezam i przyprawy do konsystencji, która Ci odpowiada.

Krok 4

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj pokrojonego w kostkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.

Krok 5

Ugotuj brokuły al dente. W tym celu wrzuć je do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 6

Wymieszaj jogurt z musztardą, sokiem i skórką z cytryny.

Krok 7

Pokrój jarmuż na małe kawałki. Pamiętaj o odkrojeniu łykowatych i twardych części. Skrop jarmuż oliwą z oliwek i lekko przemieszaj.

Krok 8

Na talerze połóż jarmuż, brokuły, kurczaka i grzanki. Polej dressingiem, a następnie posyp dukkah.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×