Panzanella
Składniki
- 4 pomidory
- czerstwy chleb
- 1.5 czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 0.5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 pęczek bazylii
- 1 opakowanie sałaty
- parmezan
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Na blachę do pieczenia połam w duże kawałki chleb i delikatnie zapiecz w piekarniku przez 10 minuty około 160C, aby powstały chrupiące tosty.
Krok 2
W blenderze zmiksuj czosnek, ocet, pół cebuli, 4 pomidorki koktajlowe, bazylię i oliwę. Zblenduj do otrzymania gładkiej i płynnej konsystencji.
Krok 3
Pokrój pomidory koktajlowe na połówki, cebulę w piórka. Wszystko wrzuć do dużej miski - razem z sałatą i grzankami (kiedy wystygną).
Krok 4
Podawaj z parmezanem, świeżymi pomidorami i listkami bazylii.