Sałatka gyros

Dodany przez: Pipi & có (więcej moich przepisów)

Sałatka gyros - sałatka smakuje zupełnie jak nadzienie gyrosa - idealna przekąska na talerzu dla tych co lubią przyciężkawą kuchnię z majonezem :-). Można też potraktować ją jako nadzienie do pity lub tortilli - i wtedy smakuje wyśmienicie! Jeśli potrzebujecie sałatki na imieniny, urodziny, przyjęcia okolicznościowe i rodzinne sałatka gyros jak najbardziej sprawdzi się. Jest niezastąpiona na grilla z mięsem uzupełnia się znakomicie :). Poniżej znajdziecie opis jak powinna wyglądać sałatka gyros.

Sałatka gyros - w misce układamy warstwowo:

mięso ketchup ogórki cebula kukurydza majonez ketchup kapusta (dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada). Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu. Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie. Smacznego! p.s. Sałatka gyros - jako urozmaicenie można dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku do majonezu, razem z solą i pieprzem - wtedy jest ostrzejsza. Lub jeszcze jak ktoś lubi prażoną cebulkę i wytopiony boczek pokrojony w słupki i wysmażony z tłuszczyku wtedy sałatka gryos będzie najlepsza :)
Obejrzane: 320624
Porcje: 8
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 7 ogórków konserwowych
  • 2 niewielkie czerwone cebule
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ketchup
  • majonez

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.

Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco, a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
(dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada).

Smacznego!

p.s.
jako urozmaicenie można dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku do majonezu, razem z solą i pieprzem - wtedy jest ostrzejsza.
Lub jeszcze jak ktoś lubi prażoną cebulkę i wytopiony boczek pokrojony w słupki i wysmażony z tłuszczyku...

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×