Sałatka makaronowa
Składniki
- 250 g makaronu ze szpinakiem
- brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g szyki wędzonej
- 0.5 pora
- 0.5 łyżeczki cukru
- Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pamiętajmy, aby nie rozgotować brokuła. Powinien być chrupiący. Szynkę kroimy w większą kostkę. Pora kroimy wzdłuż na cztery części i również drobno kroimy. Kukurydzę odcedzamy.
Krok 2
Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatka powinna około godziny postać w lodówce.