Sałatka z awokado, mango i pomarańczy
Składniki
Sałatka
- 1 mango
- 1 awokado
- 2 pomarańcze
- 300 g rukoli
- 150 g sera w pikantnej panierce z papryką
Dressing
- sok z 1/2 pomarańczy
- 0.25 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- odrobina octu winnego (opcjonalnie)
- sól do smaku
- 0.5 łyżeczki płatków chili
- 0.5 łyżeczki suszonej lawendy
Przygotowanie:
Krok 1
Obieramy awokado i owoce i kroimy w podłużne kawałki.
Pomarańcz obieramy ze skórki, tak by pozbyć się gorzkich białych części i kroimy w plastry a potem w mniejsze cząstki.
Awokado i mango w paseczki.
Krok 2
Rukolę płuczemy, suszymy na durszlaku. Łączymy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i posypujemy suszonymi kwiatami lawendy.