Sałatka z figą i fetą oraz cytrynowym winegretem
Składniki
- 1 główka sałaty
- 1 opakowanie fety
- 2 figi
- 1 gruszka
- garść pestek dyni
- garść żurawiny suszonej
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- sok z połowy cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Przygotowanie:
Krok 1
Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerze, posypać pokrojonymi w kostkę fetą i gruszką, orzechami i żurawiną. Na wierzchu ułożyć plastry figi.
Krok 2
Przygotować sos z oleju, cytryny i syropu klonowego - ważne, żeby był kwaskowaty, z nutą słodyczy od syropu klonowego. Można użyć też oliwy, ale olej jest o wiele delikatniejszy i dużo lepiej podkreśla aromat cytryny, który z kolei doskonale łączy się z fetą ;-).