Sałatka z kurczakiem i jajkiem
Składniki
Sałatka
- 200 g jarmużu
- 100 g rukoli
- 1 ogórek gruntowy
- 3 jajka
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Marynata do mięsa:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0.5 łyżeczki soli
Sos
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szczpyta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek.
Składniki na marynatę łączymy. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na 3-4 h do lodówki.
Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 2
Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki, myjemy z rukolą i osuszamy. Rozkładamy na talerze.
Składniki na sos łączymy. Polewamy nim sałatki.
Krok 3
Jajka (ugotowane wcześniej na twardo) obieramy i kroimy w czwórki.
Ogórka obieramy i kroimy w plastry.
Upieczoną pierś kroimy w plastry.
Krok 4
Na sałatce układamy plastry kurczaka, plasterki ogórka oraz ćwiartki jajka.