Sałatka z karczochów z prosciutto, jajkiem i parmezanem
Składniki
- 4 marynowane karczochy
- 2 jajka poche lub pół-twardo
- 2 rukoli
- 1 radicchio
- 1 musztardowiec
- parmezan, płatki do posypania
- grzanki do podania
- prosciutto
Przygotowanie:
Krok 1
Do przepisu użyj karczochów marynowany najlepiej przygotowanych samodzielnie. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Ugotowane jajko sous vide ciepłe wybij na dno głębokiego talerza. Jeśli chcesz ugotować samodzielnie jajko sosu vide gotuj je w 63 stopniach przez 2 godziny. Jeśli chcesz samodzielnie ugotować jajko poche wybij je najpierw do miski. Wstaw w rondelku ok 2l wody, dodaj szczyptę soli i łyżkę octu. Jak woda się zagotuje, zmniejsz moc tak aby woda miała ok 90 stopni. Wbij jajko, trzymaj w gorącej wodzie ok 2-3 miny i wyjmij. Od razu połóż na dnie talerza do sałatki.
W oddzielnej misce wymieszaj porwaną sałatę z pokrojonymi karczochami i pomidorami z marynowania. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą z marynowania karczochów. Połóż sałatkę na jajko, posyp płatkami parmezanu i podawaj, np. grzankami.