Sałatka z marchewką, awokado i tuńczykiem
Składniki
- 2 duże, długie marchewki
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka w oleju (około 200gr)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1.5 łyżki oleju sezamowego
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki obieramy i kroimy w paski, najlepiej przy użyciu nożyka julienne. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę (lub kształt kostko podobny;)).
Krok 2
W składnikach napisałam pęczek pietruszki, niemniej do sałatki użyłam 3-4 gałązki i posiekałam same liście.
Krok 3
Tuńczyka odcedziłam i podzieliłam na kawałki palcami. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy olej sezamowy, sok z cytryny i około ½ łyżeczki soli.
Krok 4
Sałatkę trzeba odstawić na około 15 minut i spróbować, być może trzeba będzie jeszcze dodać soli. Tuż przed podaniem jeszcze raz mieszamy. Nie należy robić zbyt dużej porcji, ponieważ sałatka najlepsza jest świeża.