Sałatka z truskawkami i brokułem.
Składniki
- 450 g mrożonego brokuła lub 1 duży, świeży
- 500 g truskawek
- 50 g płatków migdałów
- 3 łyżki bezglutenowego majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj wodę z szczyptą soli, dodaj zmrożony brokuł i gotuj 5 minut od ponownego zagotowania wody. Świeży brokuł podziel na różyczki i gotuj 7 minut od ponownego zagotowania wody. Gotuj brokuł zawsze odkryty, nie straci swojego zielonego koloru. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości.
Krok 3
Majonez połącz z jogurtem greckim i octem jabłkowym.
Krok 4
Brokuł wymieszaj z truskawkami i migdałami. Dodaj sos majonezowy i ponownie wymieszaj.