Sałatka z tuńczykiem i karmelizowanym ananasem

Dodany przez: Luzomania (więcej moich przepisów)

Głównym i najważniejszym składnikiem tej sałatki jest jak najlepszej jakości tuńczyk z puszki. Ja użyłem w tym przepisie portugalskiego tuńczyka. Z Portugalii pochodzi również oliwa i ocet malinowy.
Obejrzane: 1368
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Sałatka

  • puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • 1 nieduży, dobrze dojrzały ananas
  • imbir - ok. 6 cm
  • oliwa do smażenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sałata (np. rukola, sałata rzymska itd.)
  • kiełki np. rzodkiewki
  • owoce - jagody lub borówki i maliny - ilość wg. uznania
  • kilka gałązek kolendry

Sos

  • kilka łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu malinowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Świeży ananas obrać, wykroić zdrewniały środek i pokroić go na niewielkie kawałki.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i wrzucić przeciśnięty w wyciskarce do czosnku (lub drobno zmielony) imbir. Chwilę pomieszać, pozwalając przejść smakowi imbiru do oliwy. Na to wyłożyć pokrojony ananas, pozwolić mu przesmażyć się przez minutę lub dwie

Krok 3

Wlać miód i mieszając doprowadzić do odparowania nadmiaru soku i do lekkiego skarmelizowania się ananasa (proszę uważać, aby Nie smażyć ananasa zbyt długo – nie rozgotować go!). Lekko posolić, aby złamać słodycz. Można dodać w trakcie również nieco soku z cytryny – zachęcam do eksperymentowania … Schłodzone ananasy w szczelnie zamkniętym pojemniku wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki

Krok 4

Przygotować sos:

Ocet malinowy wymieszać z musztardą i odrobiną miodu (dla złamania kwaśności octu) a następnie mieszając, wlać oliwę. Dodać soli i pieprzu do smaku

Krok 5

Tuż przed podaniem w misce ułożyć kiełki i sałatę (doskonale sprawdzi się np. sałata rzymska, rukola, możemy dodać też trochę rukwi wodnej). Dość grubo kroimy kolendrę i dodajemy również do sałaty. Na to wykładamy ananasy, dekorujemy sezonowymi owocami – np. jagodami, czy malinami i polewamy przygotowanym sosem

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×