Szparagi pod beszamelem

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1979
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • do smaku sól
  • do smaku cukier
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki tartego parmezanu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania

Krok 2

Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania

Krok 3

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.

Krok 4

Żółtka utrzeć, dalej ucierając wlewać gorący sos. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

Krok 5

Sos wylać na szparagi, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Również białe szparagi można przygotować pod beszamelem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×