Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
Składniki
- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów
- 30 g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 1 pęczek pietruszki
- ¼ łyżeczek soli
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min.
Krok 2
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.
Krok 3
Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry.
Krok 4
Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.