Tabbouleh, letnia sałatka
Składniki
- 0.5 szklanki suchego kuskusu
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 0.5 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy sok. Cebulę kroimy w małą kostkę.
Krok 2
Jak kuskus przestygnie mieszamy go, żeby oddzielić ziarenka. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zmacerowania. U mnie niestety to się nie udało, sałatka została zjedzona od razu :-)