Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Składniki
sałatka
- 200 g makaronu świderki
- 2 pomidory
- 270 g sera typu feta
- 150 g listków młodego szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 podwójna pierś kurczaka upieczona na grillu
sos
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie i ostudzić.
Krok 2
Pomidory umyć,osuszyć i pokroić na ósemki.
Krok 3
Ser feta pokroić w kostkę.
Krok 4
Listki młodego szpinaku wymoczyć w wodzie z solą,żeby usunąć piasek. Szpinak wyjąć z miski,opłukać i odwirować do sucha.
Krok 5
Szczypiorek umyć,osuszyć i posiekać.
Krok 6
Piersi pieczone na grillu pokroić w plastry.
Krok 7
Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika. Słoik zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się dość gęsta emulsja.
Krok 8
Składniki sałatki włożyć do miski,polać sosem i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!