Zapiekanka z batatów, ziemniaków, czerwonej cebuli

Dodany przez: Monika Wiąckiewicz (więcej moich przepisów)

Zapiekanka z batatów, ziemniaków, czerwonej cebuli i czosnku z ulubionym serem. Super danie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, mam już swoich psychofanów.
Zapiekanka z batatów, kolejny mój ulubiony przepis, z którego nie chciałabym nigdy zrezygnować...  Cztery lata temu z pewnym niedowierzaniem patrzyłam jak to danie przyrządza moja przyjaciółka z Poznania - i zdając się na jej wyśmienity gust nie zawiodłam się ani o ksztynę! Proste, szybkie w przygotowaniu, a efekt nadzwyczajny! ...a do tego wszechunoszący się słodki zapach pieczonego czosnku... mmmm... Zapiekanka z batatów przygotowanie: Ziemniaki i bataty obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 1,5-2 cmx1,5-2 cm (taką na jeden kąsek, więc jak ktoś lubi malutkie kąski to stosownie mniejsze kawałki powinien sobie ukroić). Cebulę obieramy, odkrawamy od dwu stron końcówki i kroimy w ósemki, starając się żeby się nie rozpadła. Czosnek pozostawimy w łupinach!! oddzielamy tylko ząbki, żeby były osobno.
Obejrzane: 21880
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 duże bataty lub 3 średnie
  • 5 ziemniaków
  • 4 niewielkie cebule czerwone
  • 1 główka czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g fety, tofu lub sera pleśniowego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki i bataty obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 1,5-2 cmx1,5-2 cm (taką na jeden kąsek, więc jak ktoś lubi malutkie kąski to stosownie mniejsze kawałki powinien sobie ukroić).
Cebulę obieramy, odkrawamy od dwu stron końcówki i kroimy w ósemki, starając się żeby się nie rozpadła.
Czosnek pozostawimy w łupinach!! oddzielamy tylko ząbki, żeby były osobno.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Krok 3

Do sporego naczynia żaroodpornego wrzucamy wszystkie składniki, polewamy je oliwą z oliwek i mieszamy - najlepiej rękoma, żeby pokryć większość warzyw. Czosnek staram się chować pod inne warzywa żeby nie wysechł.

Krok 4

Pieczemy w piekarniku 40-50 min na środkowym poziomie. Po tym czasie dodajemy na wierzch swój ulubiony ser (kiedyś zajadałam się tą zapiekanką z fetą, ponieważ feta oddawała swój słonawy smak; teraz mam fazę na serek pleśniowy Fourme d'Ambert, który też jest słony, ale ma zdolność roztapiania się - której nie mają serki typu Złoty/Niebieski Lazur) i zapiekamy kolejne 10-15 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×