Zapiekanka z batatów, ziemniaków, czerwonej cebuli
Składniki
- 2 duże bataty lub 3 średnie
- 5 ziemniaków
- 4 niewielkie cebule czerwone
- 1 główka czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g fety, tofu lub sera pleśniowego
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki i bataty obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ok 1,5-2 cmx1,5-2 cm (taką na jeden kąsek, więc jak ktoś lubi malutkie kąski to stosownie mniejsze kawałki powinien sobie ukroić).
Cebulę obieramy, odkrawamy od dwu stron końcówki i kroimy w ósemki, starając się żeby się nie rozpadła.
Czosnek pozostawimy w łupinach!! oddzielamy tylko ząbki, żeby były osobno.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Krok 3
Do sporego naczynia żaroodpornego wrzucamy wszystkie składniki, polewamy je oliwą z oliwek i mieszamy - najlepiej rękoma, żeby pokryć większość warzyw. Czosnek staram się chować pod inne warzywa żeby nie wysechł.
Krok 4
Pieczemy w piekarniku 40-50 min na środkowym poziomie. Po tym czasie dodajemy na wierzch swój ulubiony ser (kiedyś zajadałam się tą zapiekanką z fetą, ponieważ feta oddawała swój słonawy smak; teraz mam fazę na serek pleśniowy Fourme d'Ambert, który też jest słony, ale ma zdolność roztapiania się - której nie mają serki typu Złoty/Niebieski Lazur) i zapiekamy kolejne 10-15 minut.