Zielona sałatka
Składniki
- 1 szt główka sałaty
- 4 szt jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 0.5 groszku
- 0.5 szt cytryny
- 0.5 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 sól ziołowa
- 1 pieprz czarny świeżo zmielony
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 2
W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny.
Krok 3
Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem.