Sernik Snickers
Składniki
spód
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
masa
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego wcześniej)
- 1 łyżka masła
- 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 ml kremówki 36%
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować spód: dno tortownicy, o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i wylać na dno torownicy. Przy pomocy szpatułki szybko i równomiernie rozprowadzić po dnie formy. Ponownie wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie.
Krok 2
Wykonać masę: kremówkę ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Gotową masę wyłożyć na czekoladowy spód. Na wierzch ułożyć orzeszki ziemne i lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki.
Krok 3
Karmel: ugotowane mleko skondensowane rozgrzać z masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Całość wyłożyć na ciasto przykrywając orzeszki. Dobrze schłodzić.
Krok 4
Polewa: czekolady podzielić na cząstki i roztopić w kąpieli wodnej, w tym samym czasie, na małym ogniu podgrzewać kremówkę, cały czas mieszając. Śmietanę dodać do masy czekoladowej i szybko wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Masą czekoladową pokryć warstwę karmelu na cieście. Schłodzić w lodówce.
Smacznego! :)