Jajecznica
Składniki
- 4 jajka
- 200 g plastrów boczku wędzonego lub surowego
- 2 łyżeczki drobnego szczypiorku
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój boczek w małe kawałki: w kwadraciki, w kostkę lub cieniutkie paseczki - zgodnie ze swoimi preferencjami wizualnymi :-)
Posiekaj drobno szczypiorek.
Na rozgrzaną patelnię, przerzuć boczek. Zmniejsz ogień pod patelnią i pozwól mu się podsmażać i wytapiać tłuszcz. Nie przyspieszaj tego procesu!
Krok 2
Jajka rozbij, przeżuć do miseczki; niedokładnie rozbełtaj je widelcem tak żeby pękły błonki na żółtkach. Posól je.
Z patelni odlej połowę tłuszczu, pozostały na niej tłuszcz rozgrzej dodatkowo. Wtedy dopiero wlej na nią jajko i pozwól mu się rozlać na całej płaszczyźnie patelni. Posyp szczypiorkiem. Zostaw je tak na chwilę, potem drewnianą lub silikonową łopatką mieszaj aż zetnie się żółtko i białko. Staraj się zachować spore kawałki, żeby nie "pociapać" konsystencji.
Jak się usmaży popieprz świeżo mielonym pieprzem.