Omlet z dynią i serem pleśniowym
Składniki
przygotowanie dyni
- 300 g dyni
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 szczypta soli
- 1 szt mała cebulka
- 1 łyżeczka klarowanego masła
składniki na omlet
- 2-3 duże jajka
- gałązka świeżego tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 0.25 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 40 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
- 1-2 łyżek masła klarowanego
- garść dowolnych kiełków
- 0.25 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i odstawić, następnie cebulę pokroić w piórka wymieszać z dynią i poddusić na patelni z odrobiną miodu - poddusić z łyżką masła pod przykryciem.
Krok 2
W międzyczasie jajka roztrzepać dodać posiekany rozmaryn, oraz odrobinkę pieprzu i ostrej papryki w proszku.
Krok 3
Następnie dodać do jajek podduszoną dynię z cebulą i pokrojone na mniejsze kawałki ser, całość wymieszać z mąką i wylać na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażyć na rumiano z obu stron podlewając klarowanym masłem.
Całość podawać z kiełkami .
Smacznego