Zakręcona owsianka z płatkami jaglanymi na dwa sposoby

Dodany przez: livkasliwka (więcej moich przepisów)

Koniec wakacji. Pobudki wcześnie rano. Wydostanie się z plątaniny cieplutkiej kołdry graniczy z cudem, a każda dodatkowa minuta spędzona w łóżku jest na wagę złota. Więc dlaczego by nie przedłużyć słodkiego lenistwa chociaż o kilka chwil więcej, zamiast poświęcić je na żmudne przygotowanie pysznego, zdrowego śniadania? Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki, przygotujesz ulubione dodatki i zakręcisz w słoiku swoje mobilne śniadanie.
Obejrzane: 92
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:

Składniki

Owsianka z pieczonym jabłkiem i musem truskawkowym

  • 25 g płatków owsianych górskich
  • 25 g płatków jaglanych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szt dojrzałego banana
  • 100 g mrożonych truskawek zmiksowanych na mus
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
  • 0.5 szt jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu Galeo
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 ml mleka roślinnego

Owsianka korzenna z suszonymi owocami

  • 25 g płatków owsianych górskich
  • 25 g płatków jaglanych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szt dojrzałego banana
  • kilka szt suszonych fig
  • kilka szt suszonych daktyli
  • 1 garść rodzynek
  • 50 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamonu Galeo
  • 0.25 łyżeczki imbiru Galeo
  • 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika Galeo
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wieczorem wsyp do słoika płatki, siemię lniane i zalej wrzątkiem, odrobinę ponad zawartość słoika. Kiedy wszystko się wchłonie, dolej mleko, 1 łyżeczkę cynamonu Galeo i wstaw na noc do lodówki.

Krok 2

Rano pokrój banana na plasterki.

Krok 3

W wersji z pieczonym jabłkiem: Na papierze lub foli, rozłóż plasterki jabłka, posmaruj je odrobiną nierafinowanego oleju kokosowego i posyp 1 łyżeczką cynamonu Galeo. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. (żeby było szybciej, można je usmażyć na patelni)

Krok 4

W wersji z pieczonym jabłkiem: Udekoruj owsiankę musem truskawkowym, bananem, czekoladą, jabłkami i masłem orzechowym. Czekoladę i masło orzechowe koniecznie nałóż na ciepłe jabłka, żeby się roztopiły.

Krok 5

W wersji korzennej: Zalej owoce ciepłą wodą, odczekaj chwilę, odcedź i posyp mieszanką przypraw Galeo.

Krok 6

W wersji korzennej: Udekoruj owsiankę bananem i suszonymi owocami z przyprawami Galeo.

Krok 7

Zakręć słoik i biegnij na autobus.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×