Zdrowy początek dnia, czyli jajka sadzone na szpinaku z dodatkami
Składniki
- 4 jajka
- 1 garść liści szpinaku Fit&Easy
- 3 plasterki mięsistej szynki bez konserwantów
- 0.5 czerwonej papryki
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka tartego parmezanu lub cheddara
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, góra-dół. Przygotuj niewielką formę żaroodporną, wysmaruj ją dobrze oliwą z oliwek.
Krok 2
Opłukany i osuszony szpinak wyłóż na dno formy i pokrop je oliwą z oliwek.
Krok 3
Pokrój szynkę na mniejsze kawałki, a następnie umieść je na szpinaku w formie.
Krok 4
Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki, a paprykę pokrój w kosteczkę i rozmieść warzywa w formie.
Krok 5
Na wierzch tak przygotowanej formy wbij 4 jajka w mniej więcej równych odległościach od siebie, posól je i popieprz.
Krok 6
Włóż wszystko do piekarnika, piecz przez około 10-20 minut (co jakiś czas sprawdzaj, czy jajko się ścięło). Na kilka minut przed końcem zapiekania posyp całość startym serem.