Hiszpańskie tapas – krokiety z dorszem i kaparami
Składniki
na krokiety
- 350 g świeżych filetów z dorsza
- 300 ml mleka
- hiszpańska oliwa z oliwek Arbekinek
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 4 łyżki kaparów sparzonych wrzątkiem i posiekanych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 szt posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szt jajko
- biały sezam
- olej kukurydziany do głębokiego smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos aioli
- 3 szt żółtka
- hiszpańska oliwa z oliwek Arbekinek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szt posiekane ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj sos aioli. W blenderze zmiksuj żółtka z czosnkiem. Miksując dolewaj olej cienkim strumieniem. Dolej także sok z cytryny. Gdy powstanie gęsta trochę majonezowa masa, dolej 2 łyżki wody, wrzuć szafran, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj sos i odstaw.
Krok 2
Filety z dorsza włóż do dużej patelni. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś filety około 8 minut, aż dorsz będzie gotowy. Wyjmij filety łyżką cedzakową i przełóż do miski. Mleko przelej do miseczki i zostaw.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie z oliwą. Wlej mleko i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka mikstura. Zdejmij z ognia.
Krok 4
Filety z dorsza rozgnieć widelcem i dodaj miksturę z mleka. Wymieszaj całość. Dodaj posiekane kapary, paprykę, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj miskę i odstaw na 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 5
Po tym czasie na jednym talerzy roztrzep jajko, na drugim wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Z masy z dorsza i kaparów uformuj rękami 12 krokietów. Obtocz je w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Odstaw na 1 godzinę.
Krok 6
Rozgrzej olej kukurydziany w głębokiej patelni lub frytkownicy. Smaż krokiety ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Podawaj gorące z sosem aioli.
Smacznego.