Tort bezowy z kremem cytrynowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Tort bezowy z kremem cytrynowym
Tort bezowy z kremem cytrynowym, jak zrobić? Białka cukier puder oraz cukier kryształ umieścić w dużej, szklanej misie i dokładnie wymieszać. Miskę z jej zawartością umieścić nad rondlem z lekko gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała dnem powierzchni wody. Mieszając powolnie rózgą podgrzewać całość do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sprawdzać rozcierając białka między palcami. Kiedy masa będzie już gotowa, zdjąć miskę znad rondla i pozostawić na chwilę do przestudzenia. Następnie białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut do momentu aż masa znacznie ostygnie i zgęstnieje. Przed końcem ubijania dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy uformować na papierze do pieczenia (2 blachy, na każdej po dwa blaty) 4 krążki o średnicy ok. 18 cm. Obie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120ºC i suszyć ok. 3,5 - 4 godz. na termoobiegu. Po upływie całego czasu bezowe blaty pozostawić w zamkniętym piekarniku na ok. 30-40 minut. Następnie między drzwiczki piecyka włożyć drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kremówkę wymieszać dokładnie rózgą z barwnikiem i ubić prawie na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać mascarpone w 2-3 partiach. Na koniec wmieszać cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć bezowe blaty.
Obejrzane: 3283
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

beza

  • 8 szt białek
  • 480 g cukru

krem

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml kremówki 36%
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • żółty barwnik w proszku (opcjonalnie)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Białka cukier puder oraz cukier kryształ umieścić w dużej, szklanej misie i dokładnie wymieszać. Miskę z jej zawartością umieścić nad rondlem z lekko gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała dnem powierzchni wody. Mieszając powolnie rózgą podgrzewać całość do całkowitego rozpuszczenia cukru. Sprawdzać rozcierając białka między palcami. Kiedy masa będzie już gotowa, zdjąć miskę znad rondla i pozostawić na chwilę do przestudzenia. Następnie białka ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut do momentu aż masa znacznie ostygnie i zgęstnieje. Przed końcem ubijania dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy uformować na papierze do pieczenia (2 blachy, na każdej po dwa blaty) 4 krążki o średnicy ok. 18 cm. Obie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120ºC i suszyć ok. 3,5 - 4 godz. na termoobiegu. Po upływie całego czasu bezowe blaty pozostawić w zamkniętym piekarniku na ok. 30-40 minut. Następnie między drzwiczki piecyka włożyć drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Kremówkę wymieszać dokładnie rózgą z barwnikiem i ubić prawie na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać mascarpone w 2-3 partiach. Na koniec wmieszać cukier puder oraz skórkę i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć bezowe blaty.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×