truskawkowa charlotte
Składniki
- 500 g truskawek
- 250 g mascarpone
- 500 ml kremówki 36%
- 40-50 g cukru pudru
- 3 łyżki zimnej woda
- 3 łyżki żelatyny
- 17 szt podłużnych biszkoptów
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 200 g kremówki 36% (do dekoracji)
- + kilka biszkoptów na spód ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty uciąć równo z jednej strony tak, aby mogły stać pionowo, a następnie ustawić je ciasno wewnątrz przygotowanej foremki jeden obok drugiego wypukłą częścią do zewnątrz. Na dnie ułożyć kilka pokruszonych biszkoptów, które stworzą spód ciasta. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki umieścić w rondlu i podgrzewać do wrzenia, a następnie gotować, do rozpadnięcia. Gotowe owoce zmiksować blenderem na gładko i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pestek. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie stopniowo mascarpone. Do napęczniałej żelatyny wlać mus truskawkowy i podgrzewać na średnim ogniu mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Mus połączony z żelatyną wlewać cienkim strumieniem do ubitego kremu, mieszając na najniższych obrotach. Dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do lodówki aż dobrze stężeje (ok. 4 godziny). Przed podaniem udekorować śmietaną ubitą z kilkoma łyżkami cukru pudru, na wierzch ułożyć truskawki.