waniliowy sernik na zimno z jeżynami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1352
Porcje: 8
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

spód

  • 250 0 płatków owsianych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masła

masa

  • 3 łyżki żelatyny (czubate)
  • 400 ml kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1.5 szt laski wanilii
  • 2 szt jajka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło roztopić w rondelku. Płatki umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać kakao oraz masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 10-15 minut, do stężenia. Po tym czasie formę z ze spodem wyjąć, a boki posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek. Odstawić.

Krok 2

Żelatynę umieścić w rondelku, zalać dwoma łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mascarpone (po 1 łyżeczce). Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodać nasiona wanilii i dobrze wymieszać. W drugiej misie umieścić kremówkę, ubić na sztywno i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając rózgą. Białka ubić na sztywno i dodawać do masy waniliowej po jednej łyżce, mieszając ręcznie. Napęczniałą żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (cały czas mieszać). Gotową żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy i dokładnie połączyć. Całość przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu ostrożnie zdjąć rant od formy, wierzch sernika udekorować jeżynami i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×