Aksamitny krem pietruszkowo gruszkowy
Składniki
- 0.5 kg korzenia pietruszki
- 0.5 kg gruszek
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju kokosowego ( opcjonalnie może być masło)
- 0.5 szklanki schłodzonego mleka kokosowego
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka starteg świeżego imbiru
- szczypta sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pietruszkę kroimy wzdłuż, zawijamy w folię i pieczemy ok 30 min w piekarniku 200C.
Gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy miód i olej kokosowy (na małym ogniu) . Dodajemy starty imbir i startą skórkę z 1/2 cytryny. Dorzucamy gruszki i dusimy pod przykryciem, aż gruszki zmiękną..
Krok 2
Pietruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do gruszek. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy sok z 1/2 cytryny ( lub całej jeśli wolimy). Dosalamy jeśli to konieczne. Miksujemy na gładki krem.
Krok 3
Otwieramy delikatnie puszkę z mlekiem kokosowym i zdejmujemy gęstą górną warstwę. ( dobre mleko kokosowe bez zagęszczaczy rozwarstwia się, na wodę kokosową i gęstą śmietankę). Ubijamy kokosową śmietankę mikserem. Delikatnie łączymy z kremem z pietruszkowo gruszkowym.
Podajemy zupę posypana odrobina pieprzu i startej skórki z reszty cytryny.