Barszcz biały na kapuście kiszonej
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 białe kiełbasy
- 4 jajka
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- mały kawałek selera
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- majeranek
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 kostka bulionowa
- 0.5 szklanki śmietany kremówki
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek, marchew oraz seler obrać i posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju w dużym garnku, zeszklić warzywa. Dodać kapustę i zalać 1 L wody, dodać sól i pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut.
Krok 2
Ugotować jajka na twardo. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W osobnym garnku, delikatnie opiec pokrojone kiełbasy. Odcedzić kapustę nad garnkiem z kiełbasą (pozostałą kapustę używamy do bigosu lub na farsz do pierogów). Do garnka dodać ziemniaki, liść laurowy, kostkę bulionową, pieprz i łyżeczkę majeranku. Dodać także 1/2 L wody i gotować przez 20 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę i wymieszać.
Krok 3
Barszcz podać z jajkiem przekrojonym na pół i posypać tymiankiem.