Chłodnik Litewski

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

To jest wersja chodnika mojej babci, jak dla mnie smak, który znam od zawsze :)
Obejrzane: 2189
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 L kefiru
  • 1 L maślanki
  • 250 ml soku z ogórków małosolnych (sprawdzonych, najlepiej domowych)
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 4 średniej wielkości ogórki gruntowe
  • 4 średniej wielkości ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku (jesli jest duży to połowa)
  • 2 ząbki czosnku (czosnek dodawany jest do samku, jeśli lubisz więcej czosnku, nie zaszkodzi)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 8 jajek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Liście botwinki myjemy, buraki myjemy i ścinamy skórę. Liście bardzo drobno kroimy w cienkie paski, łodygi tniemy na małe odcinki. Bulwy buraka ścieramy na tarce (jak dla mnie jest to łatwiejsza wersja). Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody (do zakrycia liści i łodyg) dodajemy dwie szczypty soli oraz ok łyżki soku z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 12 min, nie doprowadzając do zagotowania. Studzimy.

Krok 2

Szczypiorek i koperek cienko siekamy, przekładamy do miski, zasypujemy lekko solą, mieszamy wszystko ze sobą i odstawiamy.

Krok 3

Umyte i oczyszczine rzodkiewki oraz ogórki (ogórki zielone obieram, małosolne zostawiam ze skórą) ścieramy na tarce z jak najgrubszymi oczkami i przekładamy do miski (tak jak wspomniałam wyżej jest to wersja, która skraca czas przygotowania, w oryginale wszystko kroimy w drobną kostkę).

Krok 4

Do granka w wystudzoną (zimną) botwinką dodajemy kefir, maślankę i mieszamy. Dodajemy szczypiorek, koperek oraz rzodkiewki z ogórkami, wyciskamy czosnek. Całość mieszamy (Jeśli chłodnik będzie za gęsty można dodać więcej kefiru lub maślanki, jeśłi zbyt płynny więcej rzodkiewek, ogórków lub szczypiorku i koperku). Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Najlepiej przed podaniem chłodnik schłodzic w lodówce ok 1-2 godz. Można jeść następnego dnia. Smacznego :).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×