Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i szpinaku
Składniki
- 250 g botwinki / same młode listki bez buraczków/
- 100 g rzodkiewki
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki szczypiorku posiekanego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g kefiru
- 100 g maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego /do smaku/
- 0.5 łyżeczki soli morskiej /do smaku/
Przygotowanie:
Krok 1
Bulion warzywny zagotować, dodać umyte i posiekane młode listki botwinki i gotować na wolnym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Krok 2
Umyte i osuszone liście szpinaku posiekać, a rzodkiewki pokroić na cieniutkie plasterki. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystko połączyć z wystudzoną botwinką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński i sól morską do smaku.
Krok 3
Wlać kefir, jogurt, maślankę i dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do schłodzenia.