Zakwas buraczany

Dodany przez: Anioly w kuchni (więcej moich przepisów)

Zakwas buraczany jest bardzo łatwy do zrobienia. Zachęcamy do tego nie tylko raz w roku na Boże Narodzenie. Można go pić również w okresie jesienno-zimowym, gdyż jest bardzo zdrowy. Jest świetny na anemię, podczas leczenia antybiotykowego. Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak, więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas.
Obejrzane: 547
Porcje: 3
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg buraków
  • liście laurowe
  • kromka chleba razowego
  • czosnek
  • ziele angielskie

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i kromkę chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×