Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą

Dodany przez: Redaktorzy (więcej moich przepisów)

Aksamitne i dobrze przyprawione, jesienne zupy to idealny sposób, by rozgrzać się od środka. Dobrze jeśli w jedną zupę uda nam się wkomponować kilka zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku Kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce „Apetyt na wege” i jest dostępny także na platformie z przepisami na Thermomix - Cookidoo. Jakie właściwości mają poszczególne składniki tej wyjątkowej zupy? - marchew – zawarte w niej beta-karoten i witamina A mają silne działanie antyoksydacyjne, zwiększają liczbę komórek odpornościowych. Marchew pozwala też utrzymać w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych, która jest niczym tarcza przeciw bakteriom. Ma też sporo witaminy C, E, K, z grupy B, wapnia, czy potasu. - imbir – o jego rozgrzewających właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać. Jest też bogatym źródłem magnezu, wapnia i fosforu niezwykle istotnych w walce z wirusami. - soczewica – jest bogatym źródłem witaminy C (zwiększa odporność), a przede wszystkim białka. Zawarte w soczewicy związki chemiczne – taniny działają przeciwbakteryjnie.
Obejrzane: 213
Porcje: 4
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki tymianku, świeżego, tylko liście
  • 250 g mleka, 3,2% tłuszczu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1 Na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odważ do niego
soczewicę, opłucz pod bieżącą wodą, odstaw.
2 Do naczynia miksującego włóż cebulę i imbir, rozdrobnij (3 s/obr. 5). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodaj masło, dusi bez założonej miarki 3 min (120°C/obr. 1).
4 Dodaj marchewkę, rozdrobnij (6 s/obr. 6). Następnie duś (5 min 120°C/obr. 1).
5 Przełóż z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną
soczewicę, dodaj koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, sól,
pieprz i wodę, gotuj 15 min (100°C/obr. 1), następnie zmiksuj (30 s obr. 4-8) stopniowo zwiększając obroty.
6 Dodaj tymianek i mleko, wymieszaj (30 s/obr. 4).
7 Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×