Krem pieczarkowy z białym winem
Składniki
- 0.5 kg pieczarek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 pietruszki
- 0.5 selera
- 5 ziemniaków
- 5 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- szczypta soli
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.33 szklanki białego wina półwytrawnego
- 400 ml śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle do zarumienienia. Odkładamy parę plasterków pieczarek (posłużą nam potem do udekorowania naszego kremu), a do reszty grzybów dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy całość aż cebula nam się zeszkli. Doprawiamy odrobiną soli do smaku.
Krok 2
W międzyczasie gotujemy bulion warzywny (możemy krem pieczarkowy ugotować również na bulionie drobiowym dodając udka lub podudzia z kurczaka). Obrane, umyte warzywa (w całości marchewki, pietruszki, por, seler i ewentualnie drób) z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu zalewamy 1,5 l zimnej wody i całość gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy także do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy nasze warzywa zmiękną, wyciągamy z gotującej się zupy marchewki, pietruszki, por, seler, dodajemy do bulionu usmażone wcześniej na maśle pieczarki z cebulą i czosnkiem. Całość gotujemy z 15 minut, dodajemy gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku solą.
Krok 3
Blendujemy nasza zupę na gładki krem. Na koniec dodajemy białe wino, zabielamy zupę-krem śmietaną i wsypujemy drobno posiekany koperek.
Krem pieczarkowy podajemy przyozdobiony zarumienionymi plasterkami wcześniej usmażonych pieczarek.
Po prostu pycha!
* Jeśli dysponujemy suszonymi grzybami leśnymi możemy dorzucić garść grzybów do gotującego się bulionu w celu wzmocnienia grzybowego aromatu.