Krem z cukinii
Składniki
- 500 g cukinii
- 1 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku (mały)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 0.25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 500 ml białego wytrawnego wina
- 150 g śmietany zwykłej lub orkiszowej
- 2 łyżki listków bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie oczyścić i pokroić na większe kawałki. Obraną cebulę drobno posiekać. w garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Dodać czosnek z cukinią i dusić wszystko około 3 minut, cały czas mieszając.
Dodać bulion, przyprawić pieprzem, solą i pieprzem kajeńskim. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut, następnie dolać wino i śmietanę. Krótko zagotować i zmiksować.
Listki bazylii umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki. Zupę rozlać na talerze i przez podaniem posypać bazylią.