Krem z dyni

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Krem z dyni
Krem z dyni - Jesień-to jest właśnie ten czas, kiedy na większości blogów kulinarnych dominuje kolor pomarańczowy. Wszędzie dynie...zarówno te małe jak i duże ozdabiają nasze stoły, podwórka i talerze. Można z niej przyrządzić na prawdę rozmaite potrawy: zupy, placki, gulasze, desery i ciasta. U mnie dziś zupa-jesienna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.
Obejrzane: 674
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.2 kg miąższu dyni
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól
  • Dodatkowo:
  • pestki dyni
  • jogurt grecki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×