KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ I MAKARONEM ŚWIDERKI
Składniki
- Litr wywaru bulionowego warzywnego
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól sodowo - potasowa
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- pół opakowania makaronu świderki
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 2
Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
Krok 3
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
Krok 4
Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok 5
Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
Krok 6
Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.