Kremowy chłodnik z octem balsamicznym
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 2 szt ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorek
- 2 szt ugotowane na twardo jajka
- 1 szklanka sucharków lub suchej bułki
- 3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 szklanka maślanki
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 szt liście laurowe
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szczpyta sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Krok 1
1. Umyj i pokrój pęczek botwinki. Ugotuj w 3 szklankach wody z listkiem laurowym. Dodaj łyżkę octu jabłkowego. Gotuj do miękkości. Ostudź. Wyjmij liście laurowe.
Krok 2
2. Do blendera wrzuć sucharki, jogurt, maślankę, musztardę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj do gładkiej masy i spróbuj czy odpowiada ci smak. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje po 1 dniu spędzonym w lodówce.
Krok 3
3. Przed podaniem pokrój drobno ogórka, szczypiorek, rzodkiewki. Polóż na wierzch pokrojone na ćwiartki jajko na twardo.