Kupiecka zupa migdałowa
Składniki
- 200 g migdałów
- 750 ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 40 g cukru
- cynamon
- 4 daktyle
- 0.33 szklanki ryżu
- cytryna
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż dokładnie wypłukać i ugotować na sypko. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody. Daktyle drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny.
Krok 2
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wrzucić do malaksera i zmiksować je na miazgę. W trakcie miksowani wolnym strumieniem dolewać sok z cytryny, dzięki niemu z migdałów nie wytrąci się olej.
Krok 3
Mleko zagotować z cukrem, daktylami i laską cynamonu. Gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito.
Krok 4
Do mleka dodać pastę migdałową oraz odcedzone rodzynki. Całość podgrzewać na średnim ogniu przez około pięć minut, cały czas mieszając.
Krok 5
Zupę podawać z ryżem.