Zupa krem z marchewki
Składniki
- 500 g marchewki
- 0.5 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka mleka kokosowego
- imbir
- 1 pomarańcza
- 2 szt pieczywa Wasa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Przełożyć warzywa i chwilę podsmażyć. Całość zalać mlekiem kokosowym i uzupełnić wodą tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Dusić przez około 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodać starty imbir (około 2 cm) i sok z połowy pomarańczy oraz wsypać rozkruszone chlebki Wasa (ja dodałam 1,5 sztuki i moja zupa miała idealną konsystencję). Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Przestudzoną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera (lub robota). Podgrzać, ewentualnie rozcieńczyć odrobiną wody do uzyskania ulubionej konsystencji zupy i w razie konieczności dodać sok wyciśnięty z drugiej połówki pomarańczy. Podawać z 'grzankami' z Wasa i listkami kolendry lub natki pietruszki.