Orientalna zupa z dyni
Składniki
- 1 kg dynia
- 1 łyżka masło
- 1 szt cebula
- 1 szt ziemniak
- 1 puszka mleko kokosowe
- 0.5 L bulion warzywny
- 2 łyżeczki czerwona pasta curry
- sól
- 2 garście szpinak
- papryczka chilli
- czarny sezam
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę podsmażam na maśle, dodaję dynię i ziemniaka pokrojonego w kostkę, chwilę smażę razem.
Krok 2
Zalewam bulionem i gotuję około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 3
Dolewam mleko kokosowe oraz przyprawiam pastą curry i ewentualnie solą.
Krok 4
Blenduję na jednolity krem i zagotowuję.
Krok 5
Do zupy wrzucam garść szpinaku. Teraz już nie gotuję, bo szpinak straci kolor.
Krok 6
Podaję posypaną pozostałym szpinakiem, papryczką chilli i czarnym sezamem.