Toskańska zupa fasolowa z jarmużem
Składniki
- 200 g fasoli cannellini
- 2 L bulionu drobiowego
- 100 g jarmużu
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy
- ziarenka pieprzu
- 1 szczpyta suszonego tymianku
- pieprz
- sól
Dodatkowo
- chleb
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolę odcedzamy i zalewamy świeżą, zimną wodą. Dodajemy rozmaryn, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Fasola powinna być miękka. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew na półplasterki. Łodygi selera oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, selera i marchew. Podsmażamy na małym ogniu około 10 minut, mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż marchew będą miękka. Połowę ugotowanej fasoli przekładamy do blendera, dodajemy kilka łyżek wywaru z warzyw i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony i umyty jarmuż i resztę fasoli. Wszystko gotujemy jeszcze około 2 minut na małym ogniu. Zupę podajemy z pieczywem i oliwą z oliwek.
Krok 2
Moje rady:
- jeśli nie macie czasu na moczenie fasoli, można użyć fasoli z puszki
- klasycznie zupę podaje się z włoską kapustą. Użyłam jarmużu, który nie wymaga długiego gotowania, przez co zachowuje wszystkie wartości odżywcze.