Zupa czosnkowa

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej lub czerwonego barszczu? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świąt gości zupa grzybowa - oczywiście z łazankami... W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości. Mianowicie delikatną zupę - krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.
Obejrzane: 326
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 130 g czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 g pietruszki
  • 120 g selera
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • serek topiony
  • sól morska

Grzanki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 0.5 szklanki listków bazylii
  • 0.5 szklanki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.25 szklanki oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony (prostokątny), pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy. Dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy, żeby grzanki nie rozmiękły.

Krok 2

Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę - na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×